<style>.lazy{display:none}</style> Wat is een retraite? - MANA Gezondheidspraktijk en massage Tilburg

Wat is een retraite?

Wat is een retraite? Volgens wikipedia is de betekenis van retraite: “Een afzondering voor spiritueel zelfonderzoek en geestelijke oefening. Een daarvoor geschikte omgeving kan een klooster of een speciaal daarvoor opgericht retraitecentrum zijn. Een retraite biedt vaak de gelegenheid om in een groep met de hulp van een begeleider gedurende een aantal dagen intensief te mediteren.”

Wat houdt een retraite in?

Door de jaren heen zijn retraites losgekomen van geestelijke beoefening aan de hand van een specifieke geloofsovertuiging. Daarnaast is het volgen van retraites ook steeds populairder geworden. Sommige retraites zijn meer op welness gericht, andere meer op meditatie of fysieke beoefeningen zoals Yoga of Qi Gong. Ook zijn er allerlei retraites op het gebied van persoonlijke ontwikkeling.

Deze nieuwe vorm die het aanbod heeft gekregen zijn vaak dus nog steeds gericht op persoonlijke ontwikkeling, maar er is eeb veel breder aanbod. Het voornaamste van een retraite is dat je tijd neemt om een aantal dagen in afzondering van het dagelijkse leven te zijn. Zo ga je misschien niet alle dagen intensief mediteren en zijn ook niet alle retraites in stilte of in een klooster. Wel word er een programma aangeboden wat jou een uitnodiging geeft tot zelfonderzoek. Daarnaast hoef je vaak voor je gekookt waardoor je je niet met dat soort zaken bezig hoeft te houden.

Wat doet een retraite met je?

Tijdens een retraite heb je de mogelijkheid even weg te zijn van de dagelijkse beslommeringen. Je koppelt je even los van de voorwaardse drive van het dagelijkse leven. Tijdens de dagen verblijf je op een nieuwe locatie en valt de vraag van de thuissituatie zoals werk, gezin, sociale leven even helemaal weg. Juist door de afstand van je dagelijkse leven heb je de tijd naar jezelf te kijken of even tot rust te komen. 

Introspectie

Daarnaast is er vaak een aanbod wat aanzet tot introspectie. Dit onder een begeleider met ervaring op ditzelfde pad. Juist door de dagelijkse herhaling van bepaalde beoefening zoals Qi Gong, yoga en meditatie ga je het meer eigen maken. Hierdoor kunnen je hoofd en lijf herinnering aan de beoefening opbouwen, waardoor je het thuis beter zult herinneren. Het kan hierdoor beter beklijven. Ook juist door de verdieping van de beoefening tijdens meerdere dagen kun je zien wat er bij je opkomt en hoe je daar mee om kunt gaan. Nogmaals, dit alles onder begeleiding van een ervaren begeleider.

Daarnaast zal het aanbod je onder begeleiding tot nadenken aanzetten. Vaak is het prettig dat een retraite echt een aantal dagen duurt zodat je even de tijd hebt hiervoor. Zodat je niet meteen na aankomst al met vertrekken bezig bent. Ook is het prettig wanneer het programma niet te vol is. Op deze manier heb je tijd om alles te laten bezinken en van een afstandje te kijken naar het leven thuis. Met daarbij alle dromen, wensen en verlangens die opkomen. Sommige begeleiders bieden ook dagretraites aan, deze zou je als followup kunnen zien van je meerdaagse retraite. Een herinnering aan de beoefening.

Doorwerking

Door even niet met koken, boodschappen, werk, studie, reizen, het sociale leven bezig te zijn geef je jezelf heel veel ruimte. Dit alles neemt normaal heel veel van je tijd en energie in beslag. Tijdens een retraite is er een vaststaand aanbod waarover je ook niet hoeft na te denken. Je stapt in een stroom en laat je meenemen. Je kijkt naar wat er op komt en laat alles bezinken. Vaak merk je dat er op dag twee of dag drie een ontspanning ontstaat waar je heel blij van kunt worden. Je hoeft echt even helemaal niks en thuis lijkt heel ver weg. Wat een heerlijkheid. Hoe leuk en fijn het thuis ook is. Door de nieuwe omgeving en de andere imput gaat je hoofd nieuwe verbindingen maken. Hierdoor leer je nieuwe dingen en heb je nieuwe inzichten. Wanneer er ook nog eens prettige fysieke beoefening is kan je lijf zich mee ontspannen. Dit alles werkt samen nog lang door in je dagelijkse leven. Je komt als nieuw weer terug in je dagelijkse leven en kunt de inzichten die je opgedaan hebt hierin meenemen.

Wil je het na het lezen van deze blog zelf ervaren?

Mana Gezondheidspraktijk heeft een ruim aanbod van korte en lange retraites door het jaar heen. Vaak bijvoorbeeld geïnspireerd door de seizoenen. Ieder seizoen heeft een eigen energie zoals je in de lente meer naar buiten wil en je creativiteit wil laten stromen. Maar bijvoorbeeld in de herfst laat ej de zomer los met al haar beloftes en ga je langzaam meer naar binnen. Tijdens alle retraites wordt een combinatie gemaakt van:

  • beweging, zoals Qi Gong en Yoga
  • verschillende meditatievormen (o.a. meditatie in beweging, zitmeditatie)
  • stilte
  • delen
  • inspiratie, oefeningen voor introspectie
  • natuur
  • mooie en bijzondere locaties

Retraites onder leiding van een ervaren begeleider

Mana Gezondheidspraktijk staat onder leiding van Chantal van Heumen. Zij werkt al ruim 10 jaar met individuen en groepen. Ze kent het pad en is je voorgegaan. Waardoor ze weet hoe belangrijk het is een warme sfeer te scheppen waarin jij kunt zijn wie je bent. Mana Gezondheidspraktijk kiest steeds weer voor een aanbod waarin je meegenomen wordt als in een vloeiende stroom met daarnaast veel tijd voor jezelf. Tijdens de retraites wordt een mooie combinatie gemaakt van zowel naar binnen als naar buiten gaan. Je bent van harte welkom. Volg de onderstaande link voor het aanbod.

Aanmelden nieuwsbrief

Via dit fomulier kun je je aanmelden voor de nieuwsbrief of meer informatie aanvragen.