Midwinter Ceremonie

19 December 2021

Tijdens Midwinter vieren we de overgang van donker naar licht.

Om iets over de inhoud van deze workshop te vertellen wil ik de bloem als symbool nemen.

In de zomer stond zij stralend omhoog richting te zon. Ze had een overdaad aan mooie kleuren en geuren en bijen zochten haar op voor nectar. In de nazomer en de herfst is zij uitgebloeid en verliest ze haar schoonheid. De bloem verliest haar kleur, haar bladeren verschrompelen. Maar in deze tijd is de bloem nog niet dood. Dit is het moment dat alle aandacht gaat naar het aanmaken van de zaden. Hierin word al haar energie opgeslagen, alle potentie om in de lente en zomer weer uit te groeien tot een nieuwe, mooie, stralende bloem. De informatie hiervoor ligt in deze zaadjes opgeborgen. De zaadjes vallen op de aarde, een laagje van verdorde bladeren zal ze bedekken. Zo wachten ze, het is winter, koud en de energie trekt diep de aarde in. En dan wanneer het de juiste tijd is, wanneer de omstandigheden precies juist zijn, wanneer het genoeg geregend heeft en de zon weer zijn warmte geeft, komen er nieuwe bloemen, stralend en vol kleur uit de aarde tevoorschijn.

We zijn nu in de fase van de winter. Van rust. De zaadjes zijn diep in de aarde opgeborgen en wachten op het juiste moment. Op de juiste omstandigheden om weer tot bloei te komen.

Deze middag besteden we aandacht aan de stilte van de winter. Het is de kortste dag, de winter is nog maar net begonnen, maar toch gaan de dagen al weer langer worden. We zijn door de herfst gegaan, hebben de lente en zomer met al haar verwachtingen achter ons gelaten. Buiten is het koud en donker en binnen steken we het licht aan. Daar gaat deze middag over, over het ontsteken van het licht in onszelf. En het zien van de zaadjes die diep in ons verborgen liggen.

Dat doen we door middel van Qi Gong, geleide meditatie en beweeg meditatie. Ook is er ruimte om te delen en te bezinnen.

Deze winter middag wordt gehouden op de mooie en sfeervolle locatie van Het Zonnelicht. Deze locatie is met veel zorg en aandacht ingericht om ons te geven wat we nodig hebben, stilte, schoonheid en verbinding. We mogen gebruik maken van de meditatiezaal, de bamboetuin en het theehuis.

Over Chantal

Chantal van Heumen werkt sinds 2013 vanuit haar praktijk, Mana Gezondheidspraktijk, met de Traditionele Chinese Geneeskunde. Onderdelen van haar praktijk zijn therapie, coaching, Tui Na massage en Qi Gong.  De TCM kijkt naar de mens in de natuur. Naar de cyclussen van het leven, deze komen terug in een mensenleven, in een jaar, in een dag en ga zo maar door. Steeds is er de beweging van yin naar yang, naar yin, als een oneindige stroom. Chantal is steeds weer geïnteresseerd om in deze stroom de verstilling te vinden. De stilte als achter liggende aanwezigheid, doorweven in alles wat beweegt. Deze stille aanwezigheid is een bron van motivatie en inspiratie in haar werk als docent, masseuse en therapeut.

In haar workshops creëert Chantal een warme en veilige sfeer waarin de deelnemers zich gedragen kunnen voelen.

Voor wie is deze workshop?

Voor iedereen die met de kracht van de winter wil werken, samen wil zijn en delen in deze donkere periode. Stil wil zijn en handvaten voor thuis wil krijgen hoe je met deze donkere periode om kunt gaan. Voor iedereen die ontspanning zoekt of op een ontspannen manier samen wil zijn. Ervaring met Qi Gong of meditatie is niet belangrijk.

Praktisch

Investering:

Deze retraite-middag kost €50

Voor de early birds, meldt je je aan voor 29 november dan is je investering €45

Kom je met zijn tweeën dan is er een samen-korting en kost het samen €85

Kom je in aanmerking voor de meedoenregeling van de gemeente Tilburg dan kun je daar gebruik van maken.

Adres:

Het Zonnelicht.

Lanciersstraat 90G Tilburg

 

De poort gaat open om 13.30u

Inloop tot 13.45u

Duurt tot 17.00u

 

Tussendoor is er een pauze waarin gezorgd wordt voor biologische thee en een vegatarische versnapering.

Ik kijk er naar uit je ontmoeten, aanmelden kan door een bericht te sturen.

Chantal, je workshop was geweldig. Na jaren aikido, aikijitsu en jiujitsu te hebben beoefend, was ik eindelijk in staat mijn Ki tot bepaalde hoogte te mogen sturen en te voelen. Waarschijnlijk was ik er nu pas klaar voor. En was je workshop het laatste stukje wat ik nodig had. De positieve energie die hierbij vrij kwam, heb ik nog dagen mogen voelen. Voor mij is je workshop een verrijking voor de weg die ik bewandel.”
Frank Woestenberg
Afgelopen zaterdag een workshop Qi Gong gevolgd, zeker een aanrader voor iedereen. Mooie, serene omgeving waar ik met behulp van Chantal haar lessen heerlijk kan ontspannen en onthaasten. Chantal bedankt voor deze leerzame ervaring.
Marian Maurits
Ik heb een ontzettend fijne en warme middag gehad waarna de ‘afterglow’ nog lang voelbaar was. Het samenbrengen van een prachtige groep, het begeleiden en verbinden is Chantals tweede natuur. Het was haar eerste workshop die ze op deze manier gaf, maar als ze dit niet gezegd zou hebben dan zou ik dat absoluut niet geraden hebben. De opbouw van de dag, de oefeningen en de meditatie, het klopte allemaal. Het ging heerlijk vloeiend en organisch. Ik kijk terug op een heerlijke dag waar ik echt heb gekregen waar ik voor kwam, een mooi cadeautje voor mezelf.
Marlou van Uden

Wil je de laatste updates en inspiratie over dit evenement lezen, kijk dan eens op facebook.

Meer info over Mana

Naast de fijne workshops kun je bij Mana Gezondheidspraktijk terecht voor therapie op basis van de Traditionele Chinese Geneeskunde, voor Tui Na massage en Qi Gong lessen. Via deze link kun je daarover verder lezen. 

 

Daarnaast kun je ook op de hoogte gehouden van inspiratie en nieuwe activiteiten door middel van een nieuwsbrief. Meldt je daarvoor aan door een mail te sturen.

 

Wil je juist wat meer lezen over de achtergrond van Chantal, lees dan hier verder.

 

Ook kun je meer lezen over ervaringen van anderen die jou zijn voor gegaan.