<style>.lazy{display:none}</style> Massage in tijden van corona - MANA Gezondheidspraktijk en massage Tilburg

Massage in tijden van corona

Met deze titel kun je alle kanten op. Iets meer dan één jaar geleden zou deze titel voor mij geen betekenis hebben gehad.

Deze blog schrijf ik in april 2021. Een jaar geleden was mijn praktijk net een maand gesloten. Ik ben toen in quarantaine gegaan omdat ik besloot voor mijn vader te zorgen. Van het een op het andere moment maakte ik de keuze iedereen op afstand te houden behalve mijn vader. Op dat moment was er voor mijn gevoel geen andere keuze.

Met mijn vader gaat het nu goed.

Met mij ook trouwens.

Maar ik blik terug op een jaar waarin aanraking raar is geworden. Niet meer vanzelfsprekend. Met sommige mensen wel, met anderen niet, soms wel en soms niet. Soms komt een vreemde echt té dicht bij, soms kom ik echt té dicht bij een vreemde. Het is wat. En het is niet prettig. Niet natuurlijk.

Als therapeut en Tui Na Masseuse heb ik gekozen voor aanraking als werkvorm. Ik zie en heb ervaren hoe goed het doet. Hoe je tot rust kunt komen onder aanraking. Wanneer je er gewoon mag Zijn, zonder dat er iets anders van je wordt verwacht.

Als masseuse ben ik helemaal bij de cliënt aanwezig, met mijn aandacht bij de aanraking. Wanneer ik masseer ben ik in verbinding, met mijn aandacht in het Nu. Niet bij wat ik heb gedaan of nog moet doen. De cliënt voelt dat onbewust en kan zich ontspannen. Twee autonome zenuwstelsels die zich op elkaar afstemmen. Dat op zichzelf is al zo belangrijk.

Daarnaast werk ik vanuit Tui Na en weet ik welke meridianen en acupunctuurpunten ik in beweging kan brengen.

Mijn beroep viel even helemaal stil. Ik mocht wel, dan weer niet, ik wilde wel en soms ook niet. Net als voor iedereen is het ook voor mij hartstikke verwarrend, in mijn beroep kom ik dicht bij. Wil ik dat wel?

Ja dat wil ik heel erg graag. Want echt, hoe ik ook zie dat sommige mensen aan de afstand gewend raken, elkaar maar niet meer knuffelen, het is niet natuurlijk en niet gezond!!

Lichamelijk contact maakt ons rustiger. Dat komt door de neuropeptide oxytocine (een stof die als hormoon en neurotransmitter werkt), ook wel bekend als het knuffelhormoon. Het komt vrij als we ons veilig en verbonden met anderen voelen. Het helpt de hersenen informatie en gevoelens te verwerken. Als het vrijkomt wordt de activiteit van het rechter deel van de amygdala geremd, een deel van de hersenen dat betrokken is bij emotionele reacties. Het lichaam komt sneller tot rust, mensen voelen minder angst en ze zijn weerbaarden tegen stress en verslaving, waarschijnlijk doordat het de aanmaak van adrenaline dempt. Oxytocine komt bijvoorbeeld vrij tijdens borstvoeding, orgasmes, knuffelen, dansen, massages en gebed.

Dan is het ook nog eens zo dat wanneer je elkaar langer dan 20 seconden knuffelt het effect op de gezondheid nog groter is en bijvoorbeeld je bloeddruk ook echt naar beneden gaat. De meeste mensen knuffelen elkaar veel korter.

In deze tijden zie je waarschijnlijk weinig verschillende mensen en er is veel minder aanraking. Daarnaast heb je het samen waarschijnlijk ook nog regelmatig over corona en de maatregelen. Het kan zijn dat je ook regelmatig het nieuws kijkt en er mee bezig bent. Zo ontstaat er een stress waar je misschien gewoon gewend aan raakt.

Op de momenten, het afgelopen jaar, dat mijn praktijk open is geweest zie ik opmerkelijk meer mensen met bijvoorbeeld oorsuizen. Oorsuizen is een klacht waar men in de Westerse geneeskunde niet zo veel raad mee weet. Maar vanuit de Traditionele Chinese Geneeskunde wordt de link naar de nieren gelegd en naar angst en stress. Het is inmiddels ook landelijk opgemerkt dat er in deze tijd meer mensen met deze klacht lopen.

Maar zo heeft ieder individu zijn eigen manier waar spanning zich uit. Dan kan ook bijvoorbeeld rugpijn zijn, hoofdpijn, pijn in de gewrichten, hoge bloeddruk, of misschien zit je gewoon niet lekker in je vel. Mis je een gevoel van toekomst en uitzicht.

Door middel van Tui Na massage kan ik per individu bekijken wat nodig is om weer harmonie te vinden. Door middel van therapie kan ik ontspanning bieden of de cliënt juist op gang helpen, in beweging brengen. En zo merkt een cliënt dat er weer een balans ontstaat en weer lekker in haar/zijn vel komt te zitten.

Vanuit daar ontstaat weer een gevoel van uitzicht en weerbaarheid, hoe om te gaan met de omstandigheden en de creativiteit om nieuwe ideeën te bedenken.

Dus massage in tijden van corona? Ja graag!

Op het moment ga ik om de week naar een bevriende masseuse en ik kan iedereen aanraden hetzelfde te doen.